Szentjobbi szálláslehetőség:

szentjobb03

 

Tisztelt vendégeink! Szeretettel várjuk önöket a Szentjobbi Református Egyházközség apartman jellegű vendégházába, melyet több szakaszban emsti (Hollandia) testvérgyülekezetünk munkacsoportja épített és bővített. A vendégház gyülekezeti épületkomplexumunk emeletén található. Egy kétágyas és egy háromágyas szobával várjuk vendégeinket, melyekhez jól felszerelt konyhasarok, fürdőszoba, nappali és tágas erkély társul. Kérésre pótmatrac igényelhető. A vendégház területén ingyenes WIFI lefedettség van. Áraink a 2015-ös esztendőben: egy szoba használata 70 lej / nap, két szoba használata 85 lej / nap. A parkolás a református egyház területén ingyenes. Fűtési szezonban nem fogadunk vendégeket. Ha kíváncsiak településünkre, figyelmükbe ajánljuk a református és a római katolikus templom, a régi malomépület, a vár maradványainak, a központi parkban pedig a Mercurius-szobor és a világháborús emlékmű megtekintését. A temetődombon állt az a monostor, ahol évszázadokon át ereklyeként őrizték István királyunk jobbját. Innen tovább sétálhatunk a régi református temető, a zsidó temető és a pincesor felé. Kérésre idegenvezetővel is végigjárhatók a falu főbb helyszínei, valamint borkóstolásra is van lehetőség. A 35 km-re fekvő Nagyvárad a megye és a régió központja. Székelyhíd és Létavértes között reggeltől estig nyitva tartó határátkelő működik, melyen át, egy órányi autózással Debrecen is meglátogatható. Elérhetőségeink: istvanledan@yahoo.com tel.: 0786606974 Ledán István lelkipásztor

Szentjobb nevét Szent István király kézereklyéjéről, a Szent Jobbról kapta. Az első magyar király leválasztott jobb karját egy Mercurius nevű szerzetes hozta az akkor Berekisnek nevezett településre 1061 körül, minden bizonnyal azért, hogy az ereklyét megóvja az akkortájt kitört pogánylázadásoktól.
A fehérvári királysírnak az első király szentté avatása kapcsán történt 1083-as felnyitása után Szent László király elzarándokolt a faluba, amelynek a Szentjobb nevet adta.
1213-ban Beruchyou néven említik először. Monostorát a 11. században alapították, majd a török terjeszkedés miatt a 16. században várrá alakították át. 1660-ban a török foglalta el. 1684-ben Caraffa foglalta vissza. A karlócai békében határozták el lerombolását, amelyre csak 1711 után került sor. 1745-ben köveiből épült a templom. 1910-ben 1808 túlnyomórészt magyar lakosa volt.
A trianoni békeszerződésig Bihar vármegye Székelyhídi járásához tartozott.
Itt található egy reneszánsz erődítmény romjai, római katolikus templom Szent István mellszoborral, református templom Bocskai István mellszoborral.
2006. augusztus 19-én Erdő Péter bíboros, prímás-érsek és Tempfli József megyés püspök jelenlétében leleplezték Mercurius apát bronzszobrát.