A fürdőről

A hegyközszentmiklósi termálstrandot 1971. május 1.-én adták át. A fürdőt a helybeli termelőszövetkezeti tagok saját kezűleg építették. A rendszerváltást követően a termelőszövetkezetet felszámoló bizottság úgy döntött, hogy a strand a helyi református egyházközség tulajdonába kerüljön. A fürdőt 1991 óta az egyházközség üzemelteti.

Hegyközszentmiklós gyógyvize talán a legforróbb Bihar megyében, olykor felülmúlja a 70 Cº-t is. Az oligominerális vizek kategóriájába tartozik, ásványisó tartalma literenként nem haladja meg az egy grammot.

Összetétele: pozitív ionokat kálium, nátrium, kálcium, magnézium és vas formájában, negatív ionokat kloridként, szulfátokként találhatunk benne. Gyengén, veszélytelenül radioaktív, mint általában a bihari termálvizek, radont és héliumot tartalmaz. Az oldott paraffin tartalom hidratálja a bőrt. PH: 7,8. Hidrogénkarbonát ion: 2745 mg/l. Kalcium ion: 7 mg/l. Kálium ion: 40,9 mg/l. Nátrium ion: 343,6 mg/l. Magnézium ion: 5 mg/l. Nitrit ion: <0,02 mg/l. Nitrát ion: < 1,0 mg/l. Ammónium ion: 11,36 mg/l. Vas: 0,09 mg/l. Mangán: 0,06 mg/l. Klorid ion: 434 mg/l. Szulfát ion: 8 mg/l.

Gyógyhatása: a kibocsátott alfasugárzásnak köszönhető. Mozgásszervi megbetegedések: reumatikus gyulladások, degeneratív sérülés utáni állapotok, periferikus- és központi idegrendszeri megbetegedések és krónikus nőgyógyászati gyulladások kezelésére alkalmas.

Ivókúraként: – langyosra lehűtve – étkezés előtt fél órával fogyasztva 150 milliliternyi mennyiségben a gyomornyálkahártya-gyulladást, a renyhe epeműködést gyógyítja. Fokozza a kiválasztást, a vese, a húgyutak „átmosására”, homoktalanításra is alkalmas. Mindezeket dr. Ráckövi Attila balneológus főorvos állapította meg.

Az Országos Balneológiai Intézet besorolta az ásványvizek kategóriájába mint lúgos, bikarbonátos, hipotóniás hévizet. Gyógyvizünk alkalmas: krónikus, reumatikus ízületi gyulladások (gerinc, könyök, térd, kéz és láb), ízületen kívüli gyulladások (ínhüvelygyulladás, ín- és kötőszövetgyulladás, ízület-nyálkatömlő gyulladás), poszttraumás sérülések és mozgásszervi megbetegedések kezelésére.

Ellenjavallt: Az Országos Balneológiai Intézet jelentése szerint nincs ellenjavallat.

Vízmélység: 100-160 cm, illetve 70cm a kismedencében.

Vízhőmérséklet: 36-40 Cº.

Vízcsere: minden  vasárnap este teljes csere, tehát  hétfő délelőttönként még nincs tele a medence, de a víz hőmérséklete már akkor is kellemes, mert lassan töltjük kis vízsugarakkal, amit a levegő hűt egész éjjel. A medence hétfőn késő délutánra telik fel teljesen. A forgalom és az időjárás függvényében minden este 25-35%-os vízcserét eszközölünk a medencében. A gyermekmedencében minden este teljes vízcsere van.

Belső szabályzat:

- kisgyermekek csak felnőtt felügyeletével tartózkodhatnak a medencében!

- a  fürdőruha használata kötelező!

- a medencében és a medence szélén dohányozni, ételt és italt fogyasztani tilos!

Fenntartjuk a jogot, hogy megválogassuk vendégeinket!